Köttbullar med mos
Köttbullar 2 port:
200 g köttfärs
2 msk ströbröd
½ dl mjölk
1 msk finhackad lök
½ ägg eller 1 äggula
½ tsk salt
svartpeppar
Köttbullar 4 port
400 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk finhackad lök
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Blanda ströbrödet med mjölken och låt svälla i 10 minuter. Bryn den finhackade löken och låt den kallna.
Blanda alltsammans med färsen. Salta och krydda.
Forma små fina köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.
Skaka stekpannan ofta under stekningen så blir köttbullarna runda och jämt bruna.
Servera med potatismos och grönt.
Potatismos 2 port:
1/2 kg potatis (mjölig potatis)Vatten
1/2 tsk salt
smör
Mjölk
Potatismos 4 port:
1 kg potatis (mjölig potatis)
Vatten
1 tsk salt
smör
Mjölk
Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka i saltad tills de är riktigt mjuka.
Sila bort vattnet och vispa genast med elvispen till klimpfri mos. Klicka i smöret och späd med varm mjölk.
(Bästa resultatet får man om mjölken är varm)
Vispa moset vitt och poröst.