Bresaola carpaccio 4 port
16 skivor bresaola
Ruccola eller sallad av valfri sort
Hyvlad parmesan eller Västerbottensost
1 dl rostade pinjenötter
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Nymald svartpeppar
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Lägg ruccolan/salladen på förrättstallriken.
Placera bresaolaskivorna på salladen.
Hyvla osten över och sedan pinjenötterna.
Blanda olivolja och balsamvinäger, ringla över salladen
och sist nymald svartpeppar.
Kyckling i vin och potatiskroketter 4 port
250 g schalottenlök
200 g champinjoner
salt
4 kyckligfiléer
4 kvistar färsk timjan
1 tsk salt
smör till stekning
1 paket rimmat stekfläsk
(varav 1 skiva till såsen)
Sås:
2 skivor stekfläsk
1 shalottenlök
2 vitlöksklyfta
2 dl rött vin
1dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
4 kvistar färsk timjan
1 msk maizena ljus redning
2 msk finhackad färsk timjam
Tillbehör: Stekta kulpotatis.
Sås:
Tärna 1 skiva fläsk i tärningar och hacka även löken i tärningar. Fräs fläsk och lök i en kastrull några minuter, pressa över vitlöken och rör om.
Tillsätt vin, vatten, smulad buljongtärning, tomatpuré, soja och färsk timjam. Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 minuter. Sila ner såsen i en ren kastrull. Ställ åt sidan.
Kyckling:
Sätt ugnen på 125 grader. Skala schalottenlöken. Bryn den i smör 5 – 6 minuter. Skaka pannan regelbundet. Lägg löken i en ugnssäker form.
Dela champinjonerna i mindre bitar. Fräs i smör tills de fått lite färg. Salta. Rör om då och då.
Flytta över till formen med löken. Putsa kycklingfiléerna. Stick i en timjankvist i den lilla fickan på respektive filé. Salta runt om. Bryn i smör till fin färg. Lägg filéerna i formen med lök och champinjoner. Ställ formen i mitten av ugnen. Ugnsstek tills kycklingen ca 30 minuter.
Stek fläsket. Red av såsen med maizenaredning. Ge den ett uppkok och tillsätt finhackad timjan precis före servering.
Servera med kulpotatis och mustigt sydfranskt eller italiensk vin.
Pannacotta passion i glas 4 port
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker, behöver inte sjuda)
5 dl mellangrädde
1/2 dl socker
4 små gelatinblad eller 2 stora
Garnering:
6 passionsfrukter
Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda 15 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Krama ur den och smält ner den i grädden.
Häll upp pannacottan i två vattensköljda glas. (Skölj glasen med varmt vatten så dom inte spricker.)
Låt stelna i kylen minst 2 timmar.
Pannacottan smakar godast då den är riktigt kall.