Lingonhavrerutor
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 msk bakpulver
150 g margarin eller smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Strössel:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin eller smör
Blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke.
Finfördela matfettet i detta.
Tillsätt ägget. Blanda alltsammans.
Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20×30 cm.
Fördela lingonsylten över degen.
Strössel: Blanda havregryn, socker och vaniljsocker till strösslet.
Smält matfettet och häll över det. Bred havregrynsmassan över sylten.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 20 min.
Låt kakan svalna. Skär den i fyrkanter.
Lingonrutor
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g smält smör
6 – 7 dl lingon (eller röda vinbär)
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulvret med mjölet och rör i smeten. Tillsätt smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Strö över bären och grädda i 175 grader ca 30 min.
Strö över 1 -2 dl strösocker över den färdig gräddade kakan.