Formlimpa

image_print

Formlimpa 3 st

50 g jäst (1 pkt)
6,5 dl vatten (37 grader)
50 g smör rumsvarmt
2 tsk salt
1 kg (1,7 liter) vetemjöl special med fullkorn direkt ur påsen, spara 1 dl till utbakning
(ersätt 1 dl av mjölet med krossad linfrö)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt smöret och salt. Arbeta in mjölet och linfrö.
Arbeta i maskin 5 min (10 min för hand)
Låt jäsa 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela i 3 delar. Forma till limpor, smörj 1,5 liters formar.
Jäs under bakduk 40 min

Ugn +225 (varmluft +200)
Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl. Skär några skåror med en vass kniv.
Grädda i nedersta valsen 25 – 30 minuter tills innertemperaturen är 98 grader.