Kanariska potatisar – Papas arrugadas
Rynkig potatis med två såser
Papas arrugadas:
½ – 1 kg små runda potatisar
1,5 – 3 dl grov havssalt
vatten
Borsta och tvätta potatisarna ordentligt rena.
Lägg potatisarna i en kastrull och täck rikligt med vatten. Tillsätt salt och rör
om. Koka upp och sänk värmen. Sätt på locket. Koka potatisen mjuk och
häll av vattnet.
Skaka om kastrullen och låt potatisen koka ytterligare några minuter tills den är
torr och skalet rynkigt.
Tips! Lägg färskpotatisen på ett tjockt lager grovsalt i en ugnsfast form.
In i ugnen 40 minuter i 200 grader.
Låt svalna lite och lägg därefter över potatisarna utan salt i en skål.
Häll över lite olivolja, sambal oelek och pressad vitlök. Rör runt och servera.
Servera med två olika såser. Mojo Rojo och Aioli. Alt. Mojo Rojo och Mojo Verde.
Mojo Rojo (från Fuerteventura)
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
½ msk paprikakrydda
1 nypa kummin
1 nypa salt
1,5 dl olivolja
Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt vitlöksklyftorna.
Krydda med paprikakrydda, kummin och salt.
Häll i olivoljan och kör med mixerstav.
Mojo Rojo – chilisås
200 g röda tomater
1 vitlöksklyfta
½ röd paprika
½ torkad spansk peppar eller lite cayenne
2 msk olivolja
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
lite spiskummin, malen
1 nypa salt
Pressa vitlöken och hacka spanska pepparn i små bitar. Skala och rensa
paprikan, klyfta tomaterna.
Lägg i en mixer tillsammans med paprikan, kumminet och salt.
Blanda med olivoljan, vinägern och vattnet.
Aioli – Spansk vitlöksdressing
1 st äggula
5 st vitlöksklyftor
1 krm salt
1 dl olivolja
1/2 tsk citron
Oljan och ägget måste vara rumstempererat vid tillagning.
Skulle oljan och äggulan inte blanda sig kan man vispa ner ännu en äggula.
Vispa äggulan tillsammans med salt och vitlöksklyftorna i en matberedare. Häll sakta ner oljan i en smal stråle under ständig omrörning. Rör tills det blir en tjock, blank majonnäs.
Droppa ner citronsaften och blanda väl.
Mojo verde (salsa verde)
50 g färsk bladpersilja
50 g dill
1,5 klyfta vitlök [1-2 beroende på storlek]
1 citron, saft och skal av
3 msk kapris
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
salt
vitpeppar
Hacka persilja och dill fint. Riv vitlöksklyftan och tillsätt resterande ingredienserna.