Meny 1

image_print

Sparrissallad

4 port:

Mixad sallad
2 avocadon
8 sparris djupfrysta
körsbärstomater
hyvlad västerbottenost
svartpeppar
Gourmetsalt

Dressing:
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
salt och svartpeppar

Skär salladen i mindre bitar. Dela och skala avocadon, ta bort kärnan och skiva den.
Koka sparrisen enligt anvisning, spola den i kallt vatten. Skär tomaterna i klyftor.
Lägg salladen på assietter. Först skivade avocadon, tomaterna och osten. Sparrisen läggs överst. Krydda med peppar och salt.
Blanda dressingen och ringla den över salladen.

Oxfilé med rödvinsås och potatisgratäng 4 port

600 g oxfilé i skivor
peppar
salt

Låt filén ligga framme en stund i rumsvärme och krydda med peppar.
Stek 3 – 4 minuter på varje sida, salta.
Lägg köttet i en ugnssäker form och låt eftersteka i 150 graders varm ugn 8 – 10 minuter. Kolla med köttermometer (blodigt 50°, medium 54-55°, genomstekt 62-75°) Ta upp köttet ur formen och håll det varmt.

Rödvinssås 4 port

2 msk hackad lök
lite timjan
3 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
lite farinsocker eller strösocker
ev. lite majzenaredning
2 msk smör

Koka lök, timjan och rödvin i en kastrull tills hälften återstår av vätskan.
Sila och häll på vatten och fond eller tärning. Smaksätt med soja, tomatpuré och farin. Koka tills 3 dl återstår. Red med majzenaredning om det behövs.
Blanka av såsen med smör.
Tips! Använd lökpulver istället för färsk lök.

Potatisgratäng 4 port

600 g potatisar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl grädde

Skiva potatisen. Koka upp grädde, tillsätt den skivade potatisen, vitlök,
salt och peppar. Koka ca 5 – 10 minuter. Fördela potatisen i gratängformen.
Gratinera mitt i ugnen i 200 – 225 grader tills potatisen är mjuk.

Alternativt: Strö riven Västerbottensost överst mot slutet.

Peach Melba 4 port

Hallonsås:
1 pkt djupfrysta hallon (250 g)
4 msk vatten
150 g florsocker
3 msk citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Tina hallonen och kör dem i mixer tillsammans med övriga ingredienser.
Ställ såsen i kylen.

1 burk persikohalvor
500 g vaniljglass
2 dl vispad grädde

Tärna persikohalvorna och fördela i fyra glas.
Skeda upp glass, grädde och sist hallonsås.