Kebabtallrik med hemmagjord kebab
och två såser 2 port
Kebabkött:
200 gram blandfärs
½ msk vetemjöl
½ st vitlöksklyfta pressad
½ tsk lökpulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk mejram eller koriander
½ tsk spiskummin
½ tsk oregano
½ msk vatten
salt och peppar
olja, och smör till stekning
Bakplåtspapper till utbakning
Pressa eller hacka vitlöken fint. Blanda köttfärsen med vetemjöl, kryddor och vatten. Salta och peppra.
Blanda för hand eller använd elvispens degkrokar.
Kavla ut färsen tunt mellan två bakplåtspapper.
Ta bort det översta pappret och vänd ned med köttsidan neråt i en varm stekpanna. Dra ut det andra pappret.
Stek ena sidan och vänd köttet i pannan. Det tar bara 15 – 20 sekunder på varje sida beroende på hur tunn färsplattan är.
Skär det platta köttet i strimlor. Stek nästa färsplatta.
Vit Kebabsås 2 port
1,5 dl gräddfil
1 msk majonnäs
italiensk salladskrydda
½ tsk vitlökspulver
Röd kebabsås 2 port
1,5 dl passerade tomater
½ tsk vitlökspulver
½ tsk svartpeppar
lite cayennepeppar
Blanda samman ingredienserna till såserna och låt stå i kylen.
Kebabtallrik:
2 st pitabröd, gärna fullkorn eller strips
Isbergssallad
Tomater, gurka, lök och peperoni
Vit eller röd kebabsås
Skär pitabrödet i remsor eller servera med strips. Strimla kebaben och grönsakerna.
Lägg dem snyggt på tallriken. Servera kebabsås till.
Döner kebab:
2 st pitabröd, gärna fullkorn
isbergssallad
Tomater, gurka, lök och peperoni
Vit eller röd kebabsås
Hacka isbergssallad. Fyll ett pitabröd med sallad, grönsaker och vit eller röd kebabsås.