Tapenade och pesto

image_print

Tapenade

200 g oliver
½ msk kapris eller 1 msk sardellfileér
1 vitlöksklyfta
0,25 dl olivolja

Mixa alltsammans till önskad konsistens.
Passar till nybakad bröd, fyllning eller toppning

Pesto

1/2 dl skållad mandel
2 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
1,5 dl riven parmesan
1 kruka basilika
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Mixa mandel, vitlök, olivolja, parmesan och basilika.
Krydda med salt och peppar.

Kronärtkockscréme

1 burk kronärtkockshjärtar ca 400 g
1 skalad vitlöksklyfta
1 tsk riven citronskal
1/2 msk pressad citron
0,5 dl olivolja (eller lag från kronärtskockarna)
1 krm salt
1/2 krm peppar

Låt kronärtskockarna rinna av.
Mixa alltsammans i en mixer eller stavmix.