Vetelängder och bullar
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
(1-2 tsk stött kardemumma)
1,4 – 1,5 liter vetemjöl
125 – 150 g smör (rumstempererad)
Värm mjölken till fingervarmt (37 grader)
Smula ner jästen, tillsätt salt, socker och ev. kardemumma.
Knåda in mjölet och smöret.
Låt degen jäsa 30 min på dragfri plats övertäckt med handduk.
Ta på bakbordet och knåda igen.
Baka bullar eller 4 vetelängder
Kanel – eller kardemummabullar:
Fyllning :
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 msk kanel eller kardemumma
2 msk vaniljsocker
1 uppvispat ägg för pensling
pärlsocker
Kavla degen och bred fyllningen över. Rulla ihop som en rulltårta, skär den i 30 – 40 bitar och lägg dem på en plåt eller i muffinsformar. Låt bullarna jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda.
Ugn 250 grader ca 8 min i mitten av ugnen.
Låt svalna på galler.
Längder eller flätor gräddas i nedre delen av ugnen
på 200 – 225 grader 15-20 min.