Meny 3

image_print

Chévre chaud 4 port
4 skivor formfranska.
1 chévreost
2 skivor bacon

Skär chévreosten i 4 stycken 1-2 cm tjocka skivor.

Sätt ugnen på högsta grillvärme.
Rosta franskskivorna. Lägg ostskivorna på bröden.
Strimla bacon och strö ovanpå.
Lägg på en pappersklädd plåt och gratinera högt upp i ugnen i 2 – 3 minuter.
Lägg upp på en bädd av sallad och servera genast.

Laxgratäng Västerbotten 4 port

4 portionslaxar
salt, citronpeppar
100 g Västerbottensost

Potatismos:
1 kg skalad potatis
2 äggulor
2 msk smör
1/2 dl mellangrädde

Gratängsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
2,5 dl mellangrädde
lite vatten
lite pressad citron

Mos: Koka potatis i saltad vatten. Vispa med elvispen så den blir helt mosigt.
Rör i äggulor och smör. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnsform.
Skär två – tre skåror på längden i portionslaxen , salta och peppra. Fördela osten i skårorna.

Sås: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Smula ner fiskbuljongtärningen. Späd med grädden
och vattnet under vispning. Tillsätt pressad citron.
Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Häll såsen över laxen.

Gratinera i 225 graders ugnsvärme 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och fisken är genomstekt. Garnera med citronskivor.

Marängsviss 4 port

400 g vaniljglass
2 dl vispad grädde
2 skivade bananer
maränger
chokladsås

Varva vaniljglass, maränger och chokladsås i ett serveringsfat så det bildar en berg.

Chokladsås: koka alltsammans ca 5 minuter
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1/2 dl kakao
lite salt