Oxfilé med potatisgratäng

image_print

Oxfilé med rödvinsås och potatisgratäng 2 port

250 – 300 g oxfilé i skivor
peppar
salt

Låt filén ligga framme en stund i rumsvärme och krydda med peppar.
Stek 3 – 4 minuter på varje sida, salta.
Lägg köttet i en ugnssäker form och låt eftersteka i 150 graders varm ugn 8 – 10 minuter. Kolla med köttermometer (blodigt 50°, medium 54-55°, genomstekt 62-75°)
Ta upp köttet ur formen och håll det varmt.

Rödvinssås 2 port (enklare variant)

1 msk hackad lök
lite timjan
1,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
3/4 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
½ msk kinesisk soja
½ msk tomatpuré
lite farinsocker
ev. lite majzenaredning
1 msk smör

Koka lök, timjan och rödvin i en kastrull tills hälften återstår av vätskan.
Sila och häll på vatten och fond eller tärning. Smaksätt med soja, tomatpuré och farin. Koka tills 1,5 dl återstår. Red med majzenaredning om det behövs.
Blanka av såsen med smör.
Tips! Använd lökpulver istället för färsk lök.

Potatisgratäng 2 port

300 g potatis
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl grädde

Skiva potatisen. Fördela potatisen i en ugnsform.
Strö på salt och kryddor. Slå på grädde.
Grädda i 175 grader 45 -60 min tills potatisen är mjuk.

Tips! Koka potatisen först i grädde med salt och peppar ca 10 min.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min eller tills potatisen är mjuk.