Calzone / två recept

image_print

Calzone med skinkfyllning (2 st)

Pizzadeg:
15 g färsk jäst eller 1,5 tsk torrjäst
1,5 dl fingervarmt vatten (50 grader till torrjäst)
3 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt (ev, mer)
½ dl olivolja, plus extra till pensling
durumvetemjöl till bakbordet

Degen:
Häll ner oljan i mjölet, sätt till vattnet och rör om.
Sätt till salt och smula ner jästen. Knåda degen smidig.
Låt degen vila 10 min. i rumstemperatur övertäckt.
Utbakning:
Dela degen i två bitar, som formas till bollar. Jäs bollarna i 30 min.
Pudra lite mjöl över bakbordet och själva bollen.
Kavla dem till runda plattor, ca 25 cm i diam. Lägg fyllningen
i mitten på plattorna. Strö på ost och oregano. Vik över degen och
tryck ihop.
Gräddning:
Sätt calzonen i den heta ugnen på mellanfalsen i ca 8 min (beroende på ugnen)
eller tills de sväller och blir fläckigt ljusbruna.

OBS! Torrjästen blandas alltid i mjölet, sedan vätskan som är ca 50 grader.
Ugnen: Sätt på ugnen på maxvärme 300 grader

Fyllning:
1,5 dl passerade tomater
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp.

175 g färska champinjoner
150 g skinka i strimlor
2 dl grovriven ost

Rensa champinjonerna och skiva dem. Fräs skivorna i smör tills svampen
börjar få färg. Krydda och salta.

Calzone med köttfärsfyllning 2 st

Pizzadeg: som ovan

Fyllning:
2 msk olivolja
1/2 stor gul lök
1 liten paprika
(ev. lite tärnad aubergine)
150 g köttfärs
2 dl krossade tomater
Salt, peppar och oregano

2 dl grovriven ost

Fyllningen:
Hacka grönsakerna var för sig.
Bryn löken i olja, sätt till paprikan (och ev. auberginen)
och sist köttfärsen. Tillsätt tomaterna och låt puttra en stund.
Salta och krydda.

Degen, utbakning och gräddning: som ovan

Sätt in calzonen i den heta ugnen på mellanvalsen i ca 8 min (beroende på ugnen)
eller tills de sväller och blir fläckigt ljusbruna.