Currylax

image_print

Currylax med klyftpotatis

2 port:
2 port laxfilé
1 tsk flingsalt
Täcke:
1 dl lätt créme fraiche
1/4 dl mjölk eller mellangrädde
1 tsk curry
peppar
½ dl riven ost, tex. västerbotten

4 port:
4 port laxfilé
2 tsk flingsalt
Täcke:
2 dl lätt créme fraiche
½ dl mjölk eller mellangrädde
2 tsk curry
peppar
1 dl riven ost, Västerbottens ost eller parmesan

Sätt ugnen på +225 grader.
Obs! Börja med potatisen, tar längre tid i ugnen.
Lägg filéerna i en ugnsform. Salta med flingsalt.
Blanda ihop créme fraiche, mjölk eller grädde och kryddorna.
Bred blandningen över fisken. Strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med klyftpotatis eller ris och kokt broccoli.

Klyftpotatis

2 port:
ca 400 g potatis
olivolja och smör
salt

4 port:
ca 800 g potatis
olivolja och smör
salt

Skala potatisen och klyfta varje potatis i 6 klyftor.
Koka potatisklyftorna i saltad vatten ca 2 minuter. Sila bort vattnet
och fördela i en ugnsform av teflon eller som är klädd med bakplåtspapper.
Häll över olivolja och klicka lite smör över potatisen.
Sätt in i ugnen på 225 grader ca 30 – 35 min tills potatisen känns knaprig utanpå och mjuk inuti och har fått en vacker färg. Vänd potatisklyftorna efter halva tiden. Salta.