Burgundisk köttgryta – Boeuf Bourguignon
10 port
1500 g nötkött (grytbitar)
smör till stekning
2 tsk salt
1 tsk peppar
5 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
7,5 dl köttbuljong (vatten + fond)
3,5 dl rött vin
5 st små morötter i bitar
2,5 tsk torkad timjan (eller 5 tsk färsk)
2,5 tsk torkad persilja (eller 5 tsk färsk)
(ev. lagerblad)
350 g bacon i tärningar
500 g champinjoner i kvartar
5 vitlöksklyftor hackade
650 g steklök i tärningar
Majzenaredning
Färsk hackad persilja till garnering
- Bryn det tärnade köttet i stekpanna (lite i taget) lägg i en gryta. Salta och peppra.
- Häll på balsamvinäger och tomatpuré. Tillsätt köttbuljong och vinet. Lägg i morot, timjan och persilja. Sjud grytan under lock i minst 1,5 timme tills köttet är mört.
- Tärna bacon och stek det knaprigt lägg ner i grytan. Stek svampen, lägg ner i grytan. Tillsätt vitlök och steklök. Koka i 10 minuter. Red grytan med majzenaredning.
Smaka av med ev. salt och peppar om det behövs.
- Strö över hackad persilja. Servera grytan med kokt potatis, klyftpotatis eller ris.
Tips! Det går utmärkt att tillaga grytan i ugnen i en ugnsfast stekgryta med lock, eller i en lergryta.
Bryn köttet i en stekpanna först. Sätt grytan i ugnen på 175 grader, ca 1,5 – 2 timmar.