Burgundisk köttgryta 10 port

image_print

Burgundisk köttgryta – Boeuf Bourguignon
10 port

1500 g nötkött (grytbitar)
smör till stekning
2 tsk salt
1 tsk peppar

5 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
7,5 dl köttbuljong (vatten + fond)
3,5 dl rött vin
5 st små morötter i bitar
2,5 tsk torkad timjan (eller 5 tsk färsk)
2,5 tsk torkad persilja (eller 5 tsk färsk)
(ev. lagerblad)

350 g bacon i tärningar
500 g champinjoner i kvartar
5 vitlöksklyftor hackade
650 g steklök i tärningar

Majzenaredning

Färsk hackad persilja till garnering

  1. Bryn det tärnade köttet i stekpanna (lite i taget) lägg i en gryta. Salta och peppra.
  2. Häll på balsamvinäger och tomatpuré. Tillsätt köttbuljong och vinet. Lägg i morot, timjan och persilja. Sjud grytan under lock i minst 1,5 timme tills köttet är mört.
  3. Tärna bacon och stek det knaprigt lägg ner i grytan. Stek svampen, lägg ner i grytan. Tillsätt vitlök och steklök. Koka i 10 minuter. Red grytan med majzenaredning.
    Smaka av med ev. salt och peppar om det behövs.
  1. Strö över hackad persilja. Servera grytan med kokt potatis, klyftpotatis eller ris.

Tips! Det går utmärkt att tillaga grytan i ugnen i en ugnsfast stekgryta med lock, eller i en lergryta.
Bryn köttet i en stekpanna först. Sätt grytan i ugnen på 175 grader, ca 1,5 – 2 timmar.