Janssons och kålrotslåda

image_print

Janssons Frestelse

10 – 12 medelstora potatisar
1 stor gul lök
1 – 2 msk smör
1 burk ansjovisfilé (125 g)
nymalen svartpeppar
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Skala och skiva löken, fräs den i smör.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform. Fördela löken och ansjovisen ovanpå potatisen. Tillsätt resten av potatisen, ansjovisspadet och peppra.

Häll på all mjölk och hälften av grädden.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Späd med resten av grädden och grädda ytterligare 15 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

Tips! Förbered Jansson dagen innan. Grädda då endast 30 minuter. Kyl ner den.
Resten av tiden (15 minuter eller längre) samma dag den serveras.

Vegetarisk Jansson

Ersätt ansjovis med strimlade soltorkade tomater och eventuellt fetaost.
Annars som receptet ovan.

Kålrotslåda

2 stora kålrötter ca 1,5 kg i bitar
3 dl vatten
salt
1,5 dl gräddmjölk
1,5 dl ströbröd
1,5 msk sirap
l tsk malen ingefära
½ tsk vitpeppar
½ tsk riven muskotnöt
Ev. lite mer salt.

Garnering: ströbröd och smörklickar

Koka kålrötterna mjuka i lättsaltad vatten, ca 30 min.
Häll av kokvattnet och spara det. Mosa kålrötterna eller kör dem i mixer.
Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken. Rör ner det i kålrotsmoset och tillsätt sirap och kryddor.
Späd med koksspadet till en ganska lös massa.
Skeda massan i en smord, ugnssäker form. Dra gärna ett mönster med gaffel eller vågmönster med en sked.
Strö över ströbröd och smörklickar.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 1 timma.

Servera kålrotslådan varm till skinkan eller julkorven.