Mosgratinerad köttfärs – Cottage pie
Idéen till rätten är engelsk husmanskost “cottage pie”med nötfärs
eller ” Shepherds pie”med fårkött.
Enkel middag i ugn, allt i ett
Färs 2 port:
½ msk smör eller olja
150 – 200 g nötfärs eller lammfärs
½ lök
1/2 vitlöksklyfta
1 liten grovriven morot (75 g)
1,5 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
(ev. rött vin och worchestersås)
3/4 msk köttfond eller ½ buljongtärning
1/2 msk kinesisk soja
svartpeppar efter behag
Potatismos:
400 – 500 g potatis
25 g smör eller olja
1 äggula
½ tsk salt
1 dl riven cheddarost eller annan lagrad ost
Gratinering:
lite riven ost
Ugnstemperatur 225 grader.
- Skala och koka potatisen till moset.
- Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med löken. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka ca 5 minuter.
- Bred färsen i en pajform eller ugnsform.
- Pressa den kokta potatisen och blanda med resten av ingredienserna.
Bred moset över köttfärsröran. (Dra ränder med hjälp av en gaffel) - Strö över riven ost och gratinera ca 15 minuter i ugnen tills moset får vacker färg.