Tre grundsåser och redningar

image_print

Brunsås – Sause espanol
Gräddsås

2 port:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl vatten
1 msk kalvfond
0,25 dl vispgrädde
salt och malen vitpeppar
lite soja
(ev, äppelmos eller vinbärsgelé)

4 port:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk kalvfond
0,5 dl vispgrädde
salt och malen vitpeppar
lite soja
(ev, äppelmos eller vinbärsgelé)

Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl och rör om. Låt fräsa någon minut. Tillsätt vatten och kalvfond och låt såsen koka upp under omrörning. Tillsätt grädden.
Låt såsen sjuda ca 3 min. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Lite soja för smak och färg.
Serveras till stekta kötträtter, köttbullar eller pannbiff.

Vit grundsås – Sauce béchamel
Passar till fisk, gratänger, grönsaksrätter mm.

2 port:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
Salt och peppar

4 port:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
Salt och peppar

Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl och rör om. Låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda ca 3 min. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

Ljus grundsås – Sauce velouté
Till dillsås och pepparrotsås

2 port:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl buljong
1/2 dl gräddmjölk
Salt och peppar

4 port:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl buljong
1 dl gräddmjölk
Salt och peppar

Smält smör och strö över vetemjöl. Tillsätt varm buljong under omrörning. Låt sjuda ca 3 minuter, späd med gräddmjölken mot slutet.

Smaksättning:
* Dillsås: med hackad dill mot slutet
* Pepparrotssås: smaksätt med riven pepparrot mot slutet

OLIKA REDNINGAR:

Bottenredning: Smält smör och strö över vetemjöl. Tillsätt varm buljong under omrörning. Låt sjuda ca 3 minuter, späd med gräddmjölken mot slutet.

Pastaredning: Rör ihop smör och vetemjöl till en pasta. Tillsätt redningen i kokande vätska. Sjud ca 3 minuter. Användbar i grytor.

Toppredning: Koka upp vätskan. Blanda ihop vetemjöl (eller majsenamjöl) och lite vatten i en kopp och rör i vätskan under snabb omrörning. Låt sjuda ca 3 minuter. Rör i smöret.

Kall bottenredning: Vetemjöl tillsätts i kall vätska. Värms upp under ständig omrörning. Smör tillsätts när såsen har kokat upp.

Majzenaredning: den enklaste redningen. Majzenaredningen strös på såsen till önskad konsistens.