Fläskfilé i ugn med ”patatas bravas”

image_print

Ugnstekt fläskfilé med patatas bravas
(Heta potatisar från Spanien)

4 port:
600 g fläskfilé
salt och peppar
kinesisk soya
smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa köttet från senor och hinnor.
Bryn köttet i olivolja och lägg den i ugnsformen.
Stek klart i ugnen ca 20 – 30 minuter tills köttet har innertemperatur +72 grader.
Linda köttet i en ugnsfolie och håll den varm.
Skiva i tunna skivor.

Patatas Bravas

2 port:
300 g potatis
olivolja
flingsalt

4 port:
600 g potatis
olivolja
flingsalt

Skala potatis och skär dom i 2 cm:s kuber.
Hetta upp rikligt med olivolja. Stek på medelvärme (ca 10 minuter)
tills dem får fin färg och är knapriga utanpå, mjuka inuti.
Lägg på ett hushållspapper.
Servera i en skål med 1 msk av såsen, samt hackad persilja.
Resten av såsen i var sin skål.

I ugn:
Koka först potatisen 2 – 3 minuter, sedan i ugnen på +225 grader ca 25 minuter.

Bravasås 4 port:

2 – 3 vitlöksklyftor
1/2 finhackad gul lök
3 msk olivolja
1 dl vatten
2 tsk grönsaksfond
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1 msk söt paprikapulver
1 msk stark paprikapulver
1/2 tsk cayennepulver
nypa salt o peppar

Stek lökarna en stund i olivolja på medelvärme utan att dom får färg.
Tillsätt paparikapulver och cayenne. Låt steka tillsammans i 1 minut.
Blanda ihop mjöl, tomatpuré och buljong i en skål och häll i blandningen i stekpannan.
Låt koka några minuter tills såsen tjocknat något.
Mixa såsen och sila den.

Aioli:
1/2 dl majonnäs
lite cayennepeppar
1 riven vtlöksklyfta
2 msk creme fraiche

Rör ihop ingredienserna till såsen, serveras kall.