Potatisrulle och – puckar

image_print

Potatisrulle 2 – 4 port

1 platta äkta smördeg (100 g )
2 st potatis (80 g skalad)
50 g bredbar vitlöksost
ca 30 g riven ost (ex. västerbottensost)
timjan eller rosmarin
svartpeppar
ägg till pensling

Låt smördegen tina ca 20 minuter. Kavla lätt.
Koka potatisen i saltad vatten och pressa den i en skål. Blanda i den bredbara osten. Krydda med örtkryddan och pepparn, låt svalna något.
Bred potatis/ostblandningen på smördegsplattan.
Strö över rivna osten och rulla från kortsidan, skarven neråt.
(hit kan man förbereda rullen och gräddas då den skall serveras)
Pensla med vispad ägg.
Grädda rullen i +225 grader 20 minuter och låt svalna litegrann.
Dela rullen i 4 delar.

Tips! Tillsätt stekt skivad bacon, om man önskar.
Vitlöksosten kan ersättas med annan mjukost, getost eller feta.
Rullen kan serveras till fisk, kyckling och kött. Eller som ensamrätt med sekt bacon, sallad eller lingonsylt.

Potatispuckar
1 platta äkta smördeg (100 g )
2 st potatis (80 g skalad)
50 g bredbar vitlöksost
ca 30 g riven ost (ex. västerbottensost)
timjan eller rosmarin
svartpeppar
ägg till pensling

Skala och koka potatisen, pressa och låt den svalna. Potatismos blandas med färskost och Västerbottens ost.
Vill man ha lite matigare blanda i knaperstekt bacon. Blandas kallt.
Bred ut blandningen på smördegs plattor. Sedan rullar man i hop dom och skär rullen i skivor (ca 2 – 3 cm) som med kanelbullar eller rulltårta.
Sedan läggs dom på smörpapper. Pensla med ägg och strö på lite riven ost.
Grädda i ugnen 10 -15 min i 200 – 225 grader tills dom fått fin färg.
Man kan gärna strö på lite persilja för utseendet.
Bra att förbereda och ha i kylen och grädda när det är dags att servera.

Tips! Det går även att använda Kall potatismos.