Semlor 14 st
50 g smör
3,75 dl mjölk
½ pkt jäst
1 tsk malen kardemumma
3/4 dl socker
8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
florsocker
Gör degen som vanligt. Låt jäsa 30 min i en bunke.
Baka runda släta bullar. Låt dem jäsa på plåt 20 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda på 250 grader.
Skär upp ett lock och gröp lite ur bullarna.
Blanda urgröpet med mjölk och mandelmassa.
Fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Tips: lite vaniljsocker i fyllningen
Mandelmassa:
(Hemmagjord)
100 g skalade, blötlagda mandlar
100 g strösocker
Lite bittermandelolja
Kör mandlar och socker i en matberedare till en jämn massa. Smaksätt med några droppar bittermandelolja.