Halloumisallad

image_print


Haloumisallad från Cypern

2 port
2 port blandad sallad
1/4 rödlök
1 – 2 paket haloumiost á 250 g
olivolja
Svarta kalamataoliver
3 färska fikon
smör + råsocker
pinjenötter
svartpeppar
Dressing:
½ dl olivolja
2 msk balsamicovinäger

4 port
4 port blandad sallad
1/2 rödlök
2 paket haloumiost á 250 g
olivolja
Svarta kalamataoliver
6 färska fikon
smör + råsocker
pinjenötter
svartpeppar
Dressing:
1 dl olivolja
4 msk balsamicovinäger

Skär salladen i mindre bitar. Skiva löken i tunna ringar och fördela på salladen tillsammans med oliverna.
Dela fikonen i fyra delar. Smält smör och rör i råsocker i en stekpanna.
Stek fikonen runt om på medelvarm värme. Lägg dem på salladen.
Skiva haloumiosten, vänd skivorna i olja och stek dem i grillpanna eller stekpanna gyllenbruna.
Lägg osten överst på salladen.
Strö över pinjenötter och ringla över dressingen. Servera med vitlöksbröd.

Vitlöksbröd

1 baguette
4 msk smör
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg smöret i en skål, pressa i vitlöken och klipp över persiljan.
Blanda ordentligt och salta om du tycker att det behövs.
Skär djupa skåror i baguetten och bred vitlökssmöret i dem.
Värm brödet i ugnen några minuter så att smöret smälter.