Klyftpotatis

image_print

Klyftpotatis

2 port:
ca 400 g potatis
1 msk olja
salt och peppar

4 port:
ca 800 g potatis
2 msk olja
salt och peppar

Skala potatisen och klyfta varje potatis i 6 klyftor.
Koka potatisklyftorna i saltad vatten ca 2 minuter. Sila bort vattnet.
Fördela i en ugnsform av teflon eller som är klädd med bakplåtspapper.
Häll över olja över potatisen, se till att alla ytor blir inoljade. Salta och peppra.
Tillsätt och sätt in i ugnen på 225 grader ca 30 – 35 min tills potatisen känns knaprig utanpå och mjuk inuti och har fått en vacker färg.

Rostad sötpotatis

2 port:
2 sötpotatisar
olivolja
flingsalt och svartpeppar

4 port:
4 sötpotatisar
olivolja
flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisen i 6 avlånga klyftor. Pensla snittytan med olja och lägg potatisen i en ugnspanna med skalet nedåt.
Baka klyftorna i 25 – 30 minuter eller tills de är mjuka. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.