Papas arrugadas – Rynkig potatis med två såser
(kallas även Kanariska potatisar)
½ – 1 kg små runda potatisar
1,5 – 3 dl grov havssalt
vatten
Borsta och tvätta potatisarna ordentligt rena.
Lägg potatisarna i en kastrull och täck rikligt med vatten. Tillsätt salt och rör
om. Koka upp och sänk värmen. Sätt på locket. Koka potatisen mjuk och
häll av vattnet.
Skaka om kastrullen och låt potatisen koka ytterligare några minuter tills den är
torr och skalet rynkigt.
Tips! Lägg färskpotatisen på ett tjockt lager grovsalt i en ugnsfast form.
In i ugnen 40 minuter i 200 grader.
Låt svalna lite och lägg därefter över potatisarna utan salt i en skål.
Häll över lite olivolja, sambal oelek och pressad vitlök. Rör runt och servera.
Servera med två olika såser. Mojo Rojo och Aioli. Alt. Mojo Rojo och Mojo Verde.
Mojo Rojo (från Fuerteventura)
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
½ msk paprikakrydda
1 nypa kummin
1 nypa salt
1,5 dl olivolja
Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt vitlöksklyftorna.
Krydda med paprikakrydda, kummin och salt.
Häll i olivoljan och kör med mixerstav.
Mojo Rojo – chilisås
200 g röda tomater
1 vitlöksklyfta
½ röd paprika
½ torkad spansk peppar eller lite cayenne
2 msk olivolja
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
lite spiskummin, malen
1 nypa salt
Pressa vitlöken och hacka spanska pepparn i små bitar. Skala och rensa
paprikan, klyfta tomaterna.
Lägg i en mixer tillsammans med paprikan, kumminet och salt.
Blanda med olivoljan, vinägern och vattnet.
Aioli – vitlöksmajonnäs
(spansk vitlöksdressing)
3-4 vitlöksklyftor
2 äggulor
1,5 dl olivolja
saft av en halv citron
½ tsk salt
1 krm peppar
Skala vitlöken och stöt den i mortel tillsammans med salt till pasta.
Rör i gulorna. Häll i olivoljan i en tunn stråle och vispa hela tiden,
gärna med elvisp. Tillsätt citronsaften och krydda med peppar.