Kryddiga såser

image_print

Pepparsås, rosepepparsås och sås á la Budapest

Pepparsås 2 port
Passar till kött, färs- och fågelrätter

1,5 dl mellangrädde
1/4 msk äkta soja
½ buljongtärning alt. kalvfond efter smak
1 tsk grönpeppar
lite salt
1 tsk rosépeppar
majsenaredning

Pepparsås 4 port
Passar till kött, färs- och fågelrätter

3 dl mellangrädde
½ msk äkta soja
½ buljongtärning alt. kalvfond efter smak
2 tsk grönpeppar
lite salt
2 tsk rosépeppar
majsenaredning

Vispa ihop grädde, soja, buljongtärning och grönpeppar.
Låt såsen sjuda några minuter och smaka av och red med majsenaredning.
Strö över smulad rosépeppar.

Rosepepparsås 4 port
God till fläskkött och kyckling eller annan fågel

1/2 gul lök
1 msk fransk senap
2 msk Touch of Taste Viltfond med Kantarell
1 1/2 dl crème fraiche (kokbar)
1/2 dl mjölk
1 msk krossad rosépeppar
flytande margarin

Finhacka lök och fräs i margarin. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp.

Sås a la Budapest 5 port
Passar till färsbiffar och kyckling

100 g bacon i bitar
50 g lök hackad
150 g paprika i strimlor
100 g champinjoner
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
3,5 dl gräddmjölk

Fräs bacon, lök paprika och champimjoner i smör.
Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Häll över grädden.
Låt puttra en stund. Såsen behöver redas eventuellt.