Pastadeg och Ravioli

image_print

Hemgjord pastadeg 2 port:

2,5 dl durumvetemjöl
2 st ägg
1/2 msk olivolja

Mät upp mjölet på bakbordet. Gör en grop i mitten.
Tillsätt ägg och olja i gropen. Vispa äggen med gaffel.
Vispa in mjölet i äggen, lite i taget.
Knåda degen med mjöliga händer. Knåda den slät och elastisk ca 10 minuter. Platta och täck degen med plastfolie. Låt vila minst 1/2 timme i kylen.
Dela i mindre bitar och kavla dem tunna ark.
Forma till önskad pasta, spaghetti eller tagliatelle.

Hemlagad ravioli 2 port

Pastadeg:
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl durumvetemjöl
1 krm salt
1,5 ägg
1 msk olivolja
1/4 msk vatten

Blanda mjöl och salt på bakbordet eller i bunke
Gör en grop i mitten och häll ner ägg och olja.
Arbeta med händerna ihop till en deg. Tillsätt lite vatten om degen verkar torr. Men den ska inte klibbar heller.
Låt den vila i en plastpåse i kylen, 1 – 2 timmar.

Gör fyllningen under tiden. Se nedan.*

Dela degen i två. Kavla den lövtunn på en mjölad bakbord.
Vänd den på en mjölad bakbord.
Klicka fyllningen på ena halvan, men lämna ca 2 cm:s mellanrum.
Pensla med vatten mellan fyllningarna. Vik över den andra halvan.
Tryck så det sluter fyllningen. Ta ut kuddar med hjälp av en sporre.
Kavla ut resten av degen på samma sätt.
Koka raviolin i lättsaltad vatten ca 3 minuter.

*Fyllningsförslag:
Ostfyllning
Svampfyllning
Grönsaksfyllning
Köttfärsfyllning

Servera raviolin med tex. tomatsås