Potatiskroketter 10 st
400 g mjölig potatis (10 medelstora)
smör
1/2 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
1/2 ägg
0,75 g riven ost (parmesan eller västerbotten)
Dubbelpanering:
1 dl vetemjöl
1,5 uppvispad ägg
1,5 dl ströbröd
Fritering: 2,5 dl frityrolja eller rapsolja
Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa eller pressa den.
Lägg i smör, salt och peppar. Rör i osten. Moset ska ha fast konsistens, låt det svalna något.
Vispa upp ägget och rör ner i moset. Forma 10 runda eller avlånga kroketter. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Fritera kroketterna i het olja (ca 180°) tills de blir gyllenbruna.
Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Servera genast.
Potatiskroketter ”Diablo”
Som ovan. Krydda med chiliflakes alt. cayennepeppar och tillsätt bacon eller rökt skinka i små tärningar.