Linssoppor

image_print

Linssoppa Indisk smak 2 port
(stark)

olja
½ lök i tärningar
1 vitlöksklyfta
1 liten morot i slantar
½ msk curry
1 dl röda linser
½ msk riven färsk ingefära (eller 1/2 tsk malen ingefära)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
citronpeppar

Skölj linserna.
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Tillsätt morötter och curry. Fräs ytterligare 1 minut.
Rör ner linser, ingefära, vatten, buljongtärning och kokosmjölk.
Smaksätt med citronpeppar.
Låt soppan koka under lock tills linserna är mjuka, beroende på linserna, ca 10 – 15 minuter.
Mixa soppan slät.
Servera med yoghurt, kryddgrönt och naanbröd.

Tomat – och linssoppa 2 port

olja
½ lök i tärningar
1 vitlöksklyfta
1 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl passerade tomater
1 tsk paprikapulver
½ tsk timjan
½ tsk basilika
ev. salt och peppar

Till servering:
125 g riven mozarella eller créme fraiche
och färsk basilika i småbitar

Skölj linserna.
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
Rör ner linser, vatten, buljongtärning och krossade tomater.
Smaksätt med paprikapulver, timjan och basilika.
Låt soppan koka under lock tills linserna är mjuka, beroende på linserna, ca 10-15 minuter .
Toppa soppan med riven mozarella eller créme fraiche och basilika i små bitar.
Servera direkt med bröd och ost.