God Specialsallad 4 port
4 st färska fikon
4 st färska dadlar
liten bit grönmögelost eller vitmögelost
2 st clementiner
1/2 gul lök (tunna skivor)
2 dl endivesallad (eller annan sallad)
valnötter (smula i mindre bitar)
Dressing:
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1 tsk honung
Dijonsenap
salt och svartpeppar
Dela fikonen i fyra delar och stek dem i smör
och råsocker. Låt kallna.
Lägg ingredienserna snyggt på en assiett, salladen underst.
Ringla över dressingen.
Ugnstekt lax med risotto 4 port
Ugnstekt lax 4 port
4 st portionslaxar
citronpeppar
smör
Krydda laxfiléerna med citronpeppar. Klicka lite smör ovanpå.
Ugnsbaka i 175 grader 15 – 20 minuter.
Risotto:
2 dl risottoris (avorieris eller arborioris)
2 finhackade sharlottenlök
40 g smör (eller 3 msk olivolja)
2 dl vitt vin
1 liter varm svamp- eller hönsbuljong (gjord på fond eller tärningar)
salt o peppar
ev. 1 msk tryffelolja
100 g parmesanost grovt riven + spara lite till servering
Fräs ris, lök och smör i en kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget.
Sjud under omrörning i ca 35 – 40 minuter.
OBS! Då det är ca 20 minuter kvar av tiden, sätt in laxen i ugnen.
När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet.
Salta och peppra efter smak. Tillsätt ev. tryffelolja.
(Riset skall ha en liten kärna och risotton skall vara ganska blöt)
Dra kastrullen från plattan, rör ner grovriven parmesanost.
Garnera med persilja och parmesan.
Servera med stekta champinjoner.
Päron med kolasås 4 port
(lättlagad efterrätt på burkfrukt)
4 päronhalvor
Kolasås:
3 dl vispgrädde
100 g smör
4 msk sirap
3 msk strösocker
Låt alla ingredienserna sjuda länge till tjock sås 30 – 45 min.
Lägg konserverade avrunna päronhalvor i en form.
Slå över kolasåsen och strö på flagad mandel.
Servera med glass eller vispad grädde till.