Saffransbröd
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 dl socker
2 påsar saffran (1 g)
1 – 2 ägg
15 dl vetemjöl
Pensling: 1 ägg
Smält smöret, häll i mjölken och värm fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen och rör ut den i lite av degspadet i en bunke. Slå sedan i resten av degvätskan. Sätt till saffranet, sockret, saltet, äggen och arbeta in mjölet.
åt degen jäsa 10 min. i bunken. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den några minuter.
Lussekatter ca 30 st
Dela degen i tre delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Tryck ner russin som garnering.
Jäs lussekatterna väl på plåten. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter i 225-250 graders ugnsvärme.
Saffranssnurror
Fyllning alt. 1:
200 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Fyllning alt. 2:
50 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
Pensling: 1 uppvispat ägg
Kavla degen och bred fyllningen över. Rulla ihop som en rulltårta, skär den i 30 – 40 bitar och lägg dem på en plåt eller i muffinsformar. Låt bullarna jäsa. Pensla med ägg och grädda.
Ugn 225-250 grader ca 5-10 min i mitten av ugnen.
Låt svalna på galler. Sikta över florsocker.
Saffranslängder:
Av samma deg kan man baka längder eller flätor.
Grädda dem i nedre delen av ugnen 200-225 grader 15-20 min.
Tips! Hälften av smöret kan ersättas med 250 g Kesella lätt.
Eventuellt behöver mjölmängden ökas då.