Saffransbröd: grundrecept
50 g jäst
2 påsar saffran à 0,5 g + 1 tsk socker
2 dl socker
1 tsk salt
200 g rumstempererad smör
5 dl mjölk (37 grader)
13 – 14 dl vetemjöl
Pensling: 1 ägg
Rör saffranet med lite socker.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt saffran, socker och salt.
Värm mjölken i kastrull tills det är fingervarmt (37 grader). Häll degvätskan i bunke och rör så allt blandar sig.
Arbeta in mjölet och rumstempererade smöret, men spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen 10 minuter i maskin.
Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den några minuter.
Saffranssnurror
Fyllning alt. 1:
50 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
Fyllning alt. 2:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 uppvispat ägg för pensling
Kavla degen och bred fyllningen över. Rulla ihop som en rulltårta, skär den i 30 – 40 bitar och lägg dem på en plåt eller i muffinsformar. Låt bullarna jäsa 30 minuter under bakduk. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda.
Ugn 225-250 grader ca 5-10 min i mitten av ugnen.
Låt svalna på galler.
Lussekatter ca 30 st
Dela degen i tre delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Tryck ner russin som garnering.
Jäs lussekatterna väl på plåten. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter i 225-250 graders ugnsvärme.
Saffranslängder:
Av samma deg kan man baka längder eller flätor.
Grädda dem i nedre delen av ugnen 200 – 225 grader 15-20 min.