Falafel med pitabröd

image_print


Falafel 15 st

6 dl kokta kikärtor (konserv)
1 gul lök
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk kumminin (eller spiskummin)
1 krm svartpeppar eller cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1/2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienserna och mixa i en matberedare till en riktigt mjuk smet.
Tillsätt bakpulvret och låt stå i 30 min.
I stekpanna:
Fyll en stekpanna nästan helt med olja och vänta tills oljan blir riktigt varm.
Forma smeten till små bullar och stek dem tills de blir rödbruna.
Eller stek dom i ugn:
Forma falafelbullar med hjälp av två skedar och lägg dem på en oljad plåt.
Grädda falafel i ugnen ca 15 min på 225 grader och vänd dem efter halva tiden.
Tips! Det går att göra biffar av smeten.

Myntasås:
1/2 st vitlöksklyfta(or), hackad
1/2 krm salt
1 msk Mynta, färsk, hackad
1 dl yoghurt, mat
1/4 tsk honung, flytande

Tillbehör
:
Feferoni
Ajvar Relish
100 g cocktailtomat, halverade
2 st pitabröd
1/2 st rödlök(ar), skivad

Börja med att röra ihop ingredienserna till myntasåsen och förbered
Värm pitabröden enligt paketet.
Skölj kikärterna. Lägg dem i en matberedare och tillsätt resten av ingredienserna förutom ägg, maizena och matfettet.
Kör till en grov massa.
Tillsätt ägget och kör lite till. Rör i maizenan och smaka av med salt och peppar.
Hetta upp smör eller olja i en stor panna. Klicka ut smeten så du får 8 – 10 golfbolls-stora klickar.
Stek biffarna ca 1-2 minuter på var sida på medelvärme.
Servera med tillbehören och låt var och en fylla sina bröd.