Aptitretare

image_print

Krustader med fetaostcreme och fikon
200 g fetaost
2 dl créme fraiche
salt och peppar
Små eller stora krustader
Färska fikon

Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med créme fraiche,
smaksätt. Klicka röran i krustader strax innan servering.
Dekorera med fikonklyftor.

Melon- och fetaostspett
1/4 vattenmelon
150 g fetaost (2 cm stora kuber)
färsk basilika
coctailpinnar

Melon med prosciutto 20 st
1/2 galia- honungsmelon
olivolja
svartpeppar och salt
Basilika
1 förp. Prosciutto di Parma (70 g)
Svarta oliver utan kärna
Coctailpinnar

Blanda melonen med lite olivolja och krydda med svartpeppar.
Stick coctailpinnen genom oliv, prosciutton och melonen.

Kryddiga ostkuber
1 msk chilipulver
1 tsk tryffelolja
2 msk olivolja
4 msk sesamfrön
200 g ost (Wästgöta kloster)
tandpetare

Rör ihop marinaden och låt dra 10 min. Skär osten till små kuber och pensla med oljan. Stick tandpetarna i varje kub och rulla i sesamfröna.

Krustader med getost och hjortronsylt 10 st

10 små krustader
240 g getost av chévre
4 msk hjortronsylt eller annan sylt

Ugn +225 grader
Fördela getosten i krustader
Gratinera ca 7 min mitt i ugnen
Toppa varje krustad med lite hjortronsylt.

Örtmarinerad prästost
2 – 3 dl blandade färska örter,
rosmarin, dragon och timjan, grovhackade
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
2 krm svartpeppar
3 krm flingsalt
400 g prästost stora tärningar
Tandpetare

Blanda örterna med olja, vinäger, peppar och salt. Lägg osten i marinaden. Låt dra i kylen över natten. Servera med en tandpetare.

Laxhjärtan 12 st
6 skivor vitt formbröd
1 tub pepparrotsvisp
150 g färskrökt lax i tunna skivor
hackad rödlök
färsk dill

Tag ut hjärtan av brödskivorna. Bred på ett tunt lager pepparrotsvisp och täck med lax.
Garnera med hackad lök och en dillvippa.

Kavring med rom och räka 12 st
6 tunna skivor kavring
smör
100 g löjrom eller stenbitsrom
12 skalade räkor
gräddfil
dill

Bred smör på kavringen. Skär av kanterna och dela skivorna i trekanter. Täck skivorna med rom och lägg på en klick gräddfil.
Garnera med en räka och en dillvippa.

Sardellsnittar 20 st:
5 skivor vitt formbröd
1 burk sardeller
2 tomater
1 vitlöksklyfta
peppar

1. Skär brödet kantfritt och dela i 4 delar.
2. Dela tomaten och ta bort kärnorna. hacka tomaterna.
3. Pressa ner vitlöken och peppra.
4. Rosta brödet och droppa över lite olja från sardellerna.
5. Lägg på tomathacket med en sardell överst.

Rökt kött med äppelsallad 12 st
6 skivor ljust bröd
smör
100 g rökt ox- eller renkött
1 äpple
2 msk majonnäs
citronpeppar
blå vindruvor

Skala och kärna ur äpplet och riv den grovt och blanda den med majonnäs. Smaksätt röran med citronpeppar.
Bred smör på brödskivorna och täck med köttet. Stansa ut stjärnor eller rundlar av brödskivorna. Lägg på en klick med äppelsallad och garnera med en druva.