Asiatiska såser

image_print

Sataysås med jordnötssmör 4 port

½ msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 – 2 tsk röd currypasta
1 tsk chilipulver
1 krm vardera av mald ingefära, spiskummin och koriander

1,5 dl kokosmjölk
100 g jordnötssmör
1 msk pressad lime eller citron
1 msk söt soja
1 msk kycklingfond
0,5 tsk sambal oelek
lite salt
lite farinsocker eller vanligt socker

  1. Skala och finhacka vitlöken och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull.
    Fräs vitlök, currypasta och alla torra kryddor 1 minut under omrörning.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka under omrörning tills såsen tjocknar, 3 – 4 minuter.
    Späd everntuellt med mer vatten om det behövs. Om såsen värms på nytt, låt den inte koka. Sataysås med jordnötter

Vitlök
ingefära
hackad chili eller sambal oelek
olja
½ dl jordnötter
spiskummin
gurkmeja
farinsocker eller jordnötssmör
1 tsk pressad lime
½ dl kokosgrädde
vatten

Mixa vitlök, chili och ingefära. Fräs de i neutral olja utan att vitlöken får färg. Mixa jordnötterna och rör i. Tillsätt kryddorna, farinsocker och lime. Späd med kokosgrädde och vatten. Sjud såsen men låt den inte koka för häftigt.


Jordnötssås till kyckling

½ dl salta jordnötter
½ dl grädde
½ dl vatten
sambal oelek efter smak
1 hönsbuljongtärning
½ tsk maizenamjöl
1 tsk pressad lime

Mixa nötterna till pasta.
Blanda därefter samtliga ingredienser i en
panna och koka upp det hela, rör om hela tiden.


Limesås 2 port
(varm sås)

1 st lime
1 dl vatten
½ hönsbuljongtärning (eller kycklingfond)
½ dl créme fraiche (kokbar)
salt, citronpeppar

Pressa limen i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärning och créme fraiche.
Salta och peppra. Låt såsen koka upp.
Om den är tunn, red med majzenamjöl
rört i vattnet.