Amerikanska citronpajer

image_print

Amerikansk citronmarängpaj

Pajdeg:
125 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Citronkräm:
3 dl vatten
1½ dl socker
6 msk majzenamjöl
saft och rivet skal av 2 citroner
3 äggulor
3 msk smör eller margarin

Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker

Pajskal:
Kör ingredienserna i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform. Låt den vila 30 minuter i kylen.
Nagga och grädda pajskalet i 225 grader ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna.

Fyllning:
Blanda samman vatten, socker, maizena och pressad citronsaft i en rostfri kastrull. Koka upp under omrörning.
Tag kastrullen från värmen. Tillsätt äggulorna en och en under oavbruten omrörning.. Låt krämen sjuda upp på nytt men inte koka.
Tillsätt rivet citronskal och matfett. Låt krämen svalna. Fördela krämen över det gräddade pajskalet.
Vispa vitorna till hårt skum och rör ner sockret. Bred eller spritsa marängmassan över citronkrämen.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 8 – 10 minuter tills marängen fått fin färg.

Enkel citronpaj

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Citronkräm:
2 dl florsocker
100 g smält smör
3 ägg (ta mindre)
saften av 1 citron

Pajdeg: Blanda ihop ingredienserna till en deg.
Låt vila kallt 1 timme. Kavla degen och klä en pajform. med löstagbart botten.
Grädda pajbotten i 200 grader ca 15 minuter.

Citronkräm: Mixa smält smör och florsocker i en mixer.
Tillsätt äggen, ett i taget och sist citronsaften.
Häll smeten i skalet och grädda 15 – 20 minuter.