Caesarsallad med kyckling 2 port
75 g bacon
200 g kycklingfilé (eller 150 g salladskyckling)
150 g romansallad
10 körsbärstomater
5 cm gurka i tärningar
2 skivor lantbröd eller surdegsbröd (krutonger)
olja
parmesanost till topping
(Parmacciano reggiano 22)
Kyckling:
Marinad: Blanda 1 msk olivolja och 1/2 msk soja med 1/2 tsk chiliflakes, 1/2 msk torkad oregano och 1 klyfta riven vitlök.
Låt marinera minst 30 minuter i kylen.
Lägg kycklingen i en ugnsform och stek på +225 grader 15 minuter, tills innertemperaturen är +72 grader.
(Salladskyckling är grillad och tärnad. Behöver bara tinas upp.)
Bacon: Stek bacon knaprigt i stekpanna, låt rinna av hushållspapper.
Krutonger: Skär brödet i tärningar, blanda med olja och rosta i het stekpanna, eller i ugnen på bakplåtspapper+175 grader ca 15 minuter. Strö över lite salt och örtkryddor.
Caesardressing:
1 äggula
1/2 riven vitlöksklyfta
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk dijonsenap
1,5 dl olja (raps- eller olivolja)
1/2 dl riven parmesan
salt och peppar
Mixa äggula, vitlök, vinäger och senap slät, tillsätt oljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Rör i parmesan. Salta och peppra.
Skär romansalladen i grova bitar, blanda den med hälften av dressingen. Lägg upp i djupa tallrikar, fördela tomater, gurka och på salladen.
Skiva kycklingen och lägg snyggt på salladen. Strö över knaperstekta baconbitar och krutonger.
Ringla över resten av dressingen och toppa med hyvlad eller grovriven parmesan.