Paella med kyckling och chorizo

image_print

Paella för 2 pers

Rätten tillagas tex i paellapanna, Wokpanna eller traktörpanna med lock.

2 grillade kycklingklubbor
1 chorizokorv i slantar
(eventuellt havskräftstjärtar eller stora lyxräkor som läggs på sist)

Rensa kycklingen från ben och skinn, skär i bitar. Lägg åt sidan.
Skär chorizokorven i slantar, bryn den i stekpanna, lägg åt sidan.
Stek skaldjuren i en separat stekpanna mot slutet ca 5 – 10 minuter.

Grönsaksris:
1 msk olivolja
1/2 lök i tärningar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl rundkornigt paellaris eller avorieris
0,5 g saffran
½ msk tomatpuré
½ tsk torkad rosmarin
Rökt paprikakrydda
Ev, chiliflakes
1 dl vitt vin
3,5 dl vatten + hönsbuljongtärning
peppar

50 g sockerärter, haricot verts eller gröna ärtor
Inlagda grillade paprikor
hackad persilja till garnering

Fräs löken lätt i olivoljan och pressa i vitlöken. Rör i tomatpuré, saffran, rosmarin, paprikakrydda och chiliflakes.
Tillsätt riset, häll i vinet och låt puttra en stund utan lock.
Späd med hönsbuljong, lägg på locket och låt sjuda ca 20 minuter tills riset är klart.
Lägg på grönsakerna, kyckling och chorizo, låt allt bli varmt.
Strö över hackad persilja, grillade paprikastrimlor och de stekta skaldjuren.
Servera med citronklyftor.