Köttfärslimpa

image_print

Köttfärslimpa med eller utan fyllning

Grundrecept 2 port:
2½ msk ströbröd
0,75 dl mjölk eller vatten
250 g köttfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar (ev. mer)
½ ägg
½ msk gul lök eller ½ tsk lökpulver
Lite smält smör och soja till pensling

Grundrecept 4 port:
3/4 dl ströbröd
1,5 dl mjölk eller vatten
500 g köttfärs
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar (ev. mer)
1 st ägg
1 msk gul lök eller 1 tsk lökpulver
Lite smält smör och soja till pensling

Blanda ströbröd och vätska, låt svälla en stund. Tillsätt resten av ingredienserna.

Köttfärslimpa utan fyllning:
Gör limpan 5 cm höga, 10 – 15 cm breda, 20 – 25 cm lång. Servera med sås eller champinjonstuvning och potatis.

Köttfärslimpa med fyllning:
Platta till smeten och lägg på fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta.

Pensla med smör- och sojablandning.
Ugnstemperatur 200 grader ca 40 minuter.

Fylld köttfärslimpa (några förslag)

Fyllning alt 1:
Bacon, lök, äpple och persilja

Fräs baconet i en stekpanna utan fett. Fräs löken i fettet som bildas.
Tärna äpplen och hacka persiljan. Blanda alltsammans.

Fyllning alt 2:
Bacon, strimlade, fräses
Champinjoner, strimlade, fräses
Riven ost

Fyllning alt 3:
75 g fetaost eller philadephiaost
Några soltorkade tomater i strimlor, basilika eller oregano
Servera med tzatziki och potatis

Brunsås 4 port

4 dl vatten
1 msk köttfond
2 msk vetemjöl
lite kinesisk soja
peppar
svart vinbärsgelé

Blanda ihop vattnet, köttfond och vetemjöl i en kastrull och koka upp under omrörning.
Smaksätt såsen med kinesisk soja, peppar och vinbärsgelé.
Sjud såsen ca 5 minuter.

Champinjonstuvning

1 burk skivade champinjoner (eller några färska)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl svampspad, mjölk eller grädde
kantarellfond eller lite kinesisk soja förhöjer smaken
vitpeppar och ev. salt

Fräs svampen i smöret. Strö över mjöl, rör om och späd med vätska.
Sjud i 5 min. Smaksätt.