Köttfärslimpa med eller utan fyllning
Grundrecept 2 port:
2½ msk ströbröd
0,75 dl mjölk eller vatten
250 g köttfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar (ev. mer)
½ ägg
½ msk gul lök eller ½ tsk lökpulver
Lite smält smör och soja till pensling
Grundrecept 4 port:
3/4 dl ströbröd
1,5 dl mjölk eller vatten
500 g köttfärs
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar (ev. mer)
1 st ägg
1 msk gul lök eller 1 tsk lökpulver
Lite smält smör och soja till pensling
Blanda ströbröd och vätska, låt svälla en stund. Tillsätt resten av ingredienserna.
Köttfärslimpa utan fyllning:
Gör limpan 5 cm höga, 10 – 15 cm breda, 20 – 25 cm lång. Servera med sås eller champinjonstuvning och potatis.
Köttfärslimpa med fyllning:
Platta till smeten och lägg på fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta.
Pensla med smör- och sojablandning.
Ugnstemperatur 200 grader ca 40 minuter.
Fylld köttfärslimpa (några förslag)
Fyllning alt 1:
Bacon, lök, äpple och persilja
Fräs baconet i en stekpanna utan fett. Fräs löken i fettet som bildas.
Tärna äpplen och hacka persiljan. Blanda alltsammans.
Fyllning alt 2:
Bacon, strimlade, fräses
Champinjoner, strimlade, fräses
Riven ost
Fyllning alt 3:
75 g fetaost eller philadephiaost
Några soltorkade tomater i strimlor, basilika eller oregano
Servera med tzatziki och potatis
Brunsås 4 port
4 dl vatten
1 msk köttfond
2 msk vetemjöl
lite kinesisk soja
peppar
svart vinbärsgelé
Blanda ihop vattnet, köttfond och vetemjöl i en kastrull och koka upp under omrörning.
Smaksätt såsen med kinesisk soja, peppar och vinbärsgelé.
Sjud såsen ca 5 minuter.
Champinjonstuvning
1 burk skivade champinjoner (eller några färska)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl svampspad, mjölk eller grädde
kantarellfond eller lite kinesisk soja förhöjer smaken
vitpeppar och ev. salt
Fräs svampen i smöret. Strö över mjöl, rör om och späd med vätska.
Sjud i 5 min. Smaksätt.