Kycklingspett 10 port

image_print

Kycklingspett 10 port

1500 g Kycklingfilé
5 msk pressad citron
5 msk japansk soja
5 tsk sambal oelek
kycklingfond

Glaze:
5 msk olja
5 msk kinesisk soja
2,5 msk agavesirap eller flytande honung
sambal oelek
2,5 msk kycklingfond

Skär kycklingen i kuber och låt dem liggs i marinaden 30 minuter.
Starta ugnen påm +225 grader. Kuberna träs på grillspetten.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform.
Spetten ugnsstekes i +225 grader ca 25 – 30 minuter. Vänd efter halva tiden.
Pensla på glaze och glasera i 3 – 4 minuter (gärna med ”speed” om den funktionen finns i ugnen, annars med grill.)

Serveringsförslag:
Alt.1: Wockade grönsaker, sweet chili sauce och ris.
Alt.2: Grekisk bondsallad, Tzatziki och vitlöksbröd. Recept nedan:

Tzatziki 10 port

1 liter Grekisk yoghurt
grön gurka (grovriven)
salt
5 msk olivolja
5 tsk citronsaft
5 krm malen svartpeppar
5 vitlöksklyftor
ev. finhackad dill eller mynta

Riv gurkan grovt, salta och låt den dra av vätska genom en durkslag ca 15 minuter.
Krama ur vätska.
Blanda samman yoghurt, gurka och olja. Smaksätt med peppar, vitlök, citronsaft
och dill eller mynta om man gillar det.

Grekisk bondsallad 10 port:

2,5 gröna paprikor
1,5 gurka
2,5 röda eller gula lökar
10 tomater (rumstempererade)
250 g fetaost i tärningar
svarta oliver (gärna med kärna)

Dressing:
10 msk olivolja
2,5 msk vinäger eller citronsaft
2,5 tsk oregano
salt och en nypa socker
nymalen svartpeppar

Skiva paprikorna och gurkan i grova bitar.
Skiva löken i ringar. Skär tomaterna i kvartar.
Varva salladsingredienserna i en stor skål.
Blanda ihop dressingen och häll över salladen.