Bearnaise

image_print

Bearnaisesås 2 port

100 g smör (smält)
4 krossade vitpepparkorn
2 persiljestjälkar (eller 1- 2 msk hackad persilja)
1 msk finhackad schalottenlök ( eller lökpulver)
1,5 – 2 msk ljus vinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
dragon och persilja

Bearnaise 4 port

200 g smör (smält)
8 krossade vitpepparkorn
4 persiljestjälkar (eller 2 – 4 msk hackad persilja)
2 msk finhackad schalottenlök ( eller lökpulver)
3 – 4 msk ljus vinäger
4 msk vatten
4 st äggulor
dragon och persilja

  1. Smält fettet och låt det svalna något.
  2. Koka peppar, persilja, lök, vinäger och vatten i en liten rostfri kastrull utan lock
    tills ungefär hälften av vätska återstår.
  3. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  4. Ställ kastrullen i vattenbad i större kastrull. Vattnet får inte koka.
  5. Vispa ner äggulan. Sjud under vispning tills blandningen börjat tjockna.
  6. Tag kastrullen från värmen, tillsätt fettet i en stråle under kraftig vispning.
    När allt fettet vispats i ska såsen vara tjock och blank.
  7. Smaksätt med smulad dragon och hackad persilja.

Tips! Skulle såsen se ut att skära sig, ( beror oftast att vattnet i vattenbadet kokar eller att man häller i smöret för hastigt) tillsätt en droppe kallt vatten under vispning.