Laxgratäng VB

image_print

Laxgratäng Västerbotten 2 port

2 portionslaxar
salt, citronpeppar
50 g Västerbottensost

Potatismos:
½ kg skalad potatis
1 äggula
1 msk smör
1/4 dl mellangrädde

Gratängsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/4 fiskbuljongtärning
1,25 dl mellangrädde
lite vatten
lite pressad citron

Mos: Koka potatis i saltad vatten. Vispa med elvispen så den blir helt mosigt.
Rör i äggulor och smör. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnsform.
Skär två – tre skåror på längden i portionslaxen , salta och peppra. Fördela osten i skårorna.

Sås: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Smula ner fiskbuljongtärningen. Späd med grädden
och vattnet under vispning. Tillsätt pressad citron.
Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Häll såsen över laxen.

Gratinera i 225 graders ugnsvärme 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och fisken är genomstekt.
Garnera med citronskivor.