Lepinjabröd

image_print

Lepinjabröd från Balkan

30 g färsk jäst
1 dl matolja
1 msk socker
2,5 dl fingervarmt vatten
2,5 fingervarmt mjölk
11 – 12 dl vetemjöl
1 msk salt

Arbeta ihop degen men spara hälften av mjöl och saltet.
Tillsätt resten av mjölet och salt lite i taget, degen ska kännas lite kladdig.
Knåda 10 minuter i bakmaskin, eller för hand tills den släpper frånbunkens kanter.
Täck över med folie och låt jäsa i 20 minuter.
Dela upptill 8 – 10 lika stora delar på mjölat bänk. Forma till bollar.
Platta ut med händerna till runda kakor på plåt. Strö över mjöl, låt jäsa 30 – 40 minuter under en bakduk.
Gör rutor med kniv. Grädda i +225 graders ugnsvärme i ca 12 -14 minuter.
Låt svalna övertäckt.