Potatismos och Potatistoppar

image_print

Potatismos

2 port:
250 g skalad mjölig potatis
1/2 msk smör
1/4 dl mellangrädde eller mjölk

4 port:
500 g skalad mjölig potatis
1 msk smör
1/2 dl mellangrädde eller mjölk

Skala potatisen, skär dem i mindre bitar.
Koka i saltad vatten till de är riktigt mjuka.
Pressa med en potatispress. Tillsätt smör och varm grädde eller mjölk.
Vispa luftigt med elvisp.

Duchessetoppar
Pommes duchesse

2 port:
4 medelstora potatisar
1 – 2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
timjan

4 port:
8 medelstora potatisar
2 – 4 msk smör
2 äggulor
salt och peppar
timjan

Skala och koka potatisen, pressa i potatispress.
Blanda i smör, äggulor och kryddor. Låt moset svalna något och lägg i en spritspåse.
Spritsa sedan duchessetoppar på en smord ugnsplåt. Baka topparna i samband med serveringen i 225 grader ugn ca 10 minuter.