Fläskkarré med potatismosgratäng

image_print

Fläskkarré 6 port

1200 g fläskkarré
1,5 tsk salt
kryddor efter önskemål
tex: citronpeppar alt. grillkrydda eller örtkryddor som rosmarin

Gräddsås:
2,5 dl buljong
2,5 dl vispgrädde
Ljus maizenaredning

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn). Gnid köttet med salt och kryddorna. (Det går att krydda köttet och låta det marineras några timmar eller över natten)
Lägg det i ugnssäker form. Stick in termometer från kortsidan så att hela termometerröret är inne i köttet. Stek i ugnen tills termometern visar 85 grader (ca 1½ tim.)
Låt köttet vila inlindat i folie. Häll lite vatten i formen så blir det en god buljong till såsen.

Potatismosgratäng:

1 kg potatis
2 dl vispgrädde
3 msk smör
2 äggulor
4 dl riven, lagrad ost
½ tsk salt
½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mosa potatisen.
Tillsätt grädde och smör. Vispa gärna med elvisp. Rör ner äggulor och ost. Smaksätt med salt och peppar. Bred moset i en ugnssäker form. Grädda i ugnen 15-20 min.