Ugnstekt röding

image_print

Röding á la Adolfström 2 port

2 hela rensade rödingar
salt och citronpeppar
hackad dill (färsk eller fryst)
vetemjöl och ströbröd
1 msk smör

Salta och krydda fisken på insidan och utsidan. Fyll med dill. Blanda vetemjöl med ströbröd. Vänd fisken i mjölblandningen. Bryn smör och stek fisken i stekpanna i två minuter på båda sidor. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken på ett ugnsfast form och ställ in mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, eller tills köttet släpper från benet.

Potatismostoppar 2 port
(Pommes duchesse)

4 medelstora potatisar
1-2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
timjan

Skala och koka potatisen. Slå bort vattnet och vispa med elvispen till mos. Blanda i smör, äggula och kryddor. Låt moset svalna något och lägg det i en spritspåse. Spritsa sedan duchessetoppar på en smord ugnsplåt. Baka topparna i samband med serveringen i 225° ugn ca 10 minuter.

Smörsås med dill 2 port

½ fiskbuljongtärning + ½ dl vatten
1 msk citronsaft
½ dl creme fraiche
50 g mjukt smör
½ msk senap
½ dl hackad dill
vitpeppar

Koka upp vatten, fiskbuljongtärning, citronsaft och créme fraiche. Tillsätt och vispa in smöret klickvis till en simmig sås. Smaksätt såsen med senap, hackad dill och vitpeppar. Låt inte såsen koka sedan smöret har tillsatts.
Tips: Fiskbuljongtärningen kan ersättas med grönsaksbuljongtärning.

Ugnsstekt fjällröding eller sik 4 port:

ca 1,2 kg färsk röding eller sik
salt
citronpeppar
smör

Rensa fisken, ta bort huvudet. Gör några skåror där fisken är tjockast.
Salta och krydda invändigt, samt utanpå. Smörj en ugnsfast form,
lägg fisken i den. Klicka lite smör på fisken.
Ställ formen i +200 – 225 graders ugnsvärme, ca 20 min.
När fiskköttet är ogenomskinligt och lossnar från benet (pröva med en
gaffel där fisken är tjockast) då är fisken klar.

Servera fisken med kokt potatis och kall romsås.
Eller pressad potatis och hollandaisesås.