Revbensspjäll

REVBENSSPJÄLL på tre olika sätt:

 

Revbenspjäll

(Kokta revbenspjäll)

1.5 kg revbensspjäll, huggna
50 g smör
3 st rödlökar (skivade)
3 dl julöl
3 msk soja
Vatten så det täcker
2 st lagerblad
5 st nejlikor
5 st kryddpepparkorn

2 tsk sirap
1 tsk kanel, malen
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen

 

Stek på spjället i smöret, så det får fin färg. Tillsätt löken efter ett tag som får stekas mot slutet. Flytta över i en kastrull.
Slå på öl, soja och vatten samt kryddorna. Sjud 3 timmar tills spjället är mört. Ta upp köttet.

Reducera sedan spadet till 1,5 dl och smaksätt det med sirap, kanel och svartpeppar.
Glasera spjället med såsen och baka det i 175 graders ugnsvärme i ca 25-30 minuter.
Pensla under tiden. Salta och peppra.

Tips: Koka revbensspjällen dagen innan Julafton. Glasera spjällen Julafton.

Servera med rödkål, glöggkokta plommon, rödkål och potatispuré.

 

Kryddiga Julspjäll

1,5 kg tjockskurna revbensspjäll
2 tsk salt
½ tsk vit-eller svartpeppar
1 tsk ingefära
2 tsk salvia eller oregano
6 syrliga äpplen
1 påse katrinplommon 225g

Till pensling: 1 msk olja + 2 msk äkta soja.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg spjällen på en stor bit ugnsfolie.Blanda kryddorna och gnid in spjällen runt om.
Skär äpplena i stora klyftor, ta bort kärnhus. Lägg frukten runt spjällen. Vik ihop till ett paket, lägg skarven uppåt i en långpanna.
Stek mitt i ugnen ca 45 min.
Ta ut långpannan, öppna folien, pensla spjällen och stek 45 min. Vänd efter halva tiden och pensla, så att de får färg på båda sidor.
Späd ev. med 1 dl vatten mot slutet. Skär spjällen i portionsbitar, lägg upp dem med frukten och skyn.

 

 

Ingefärsmarinerade revbensspjäll i ugn
(bufféportioner räcker till 10 – 12 personer)

2 kg tjockskurna revbensspjäll
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar

Marinad:
4 msk japansk soja
2 msk färsk, riven ingefära
2 msk osötad stark, ljus senap
4 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk honung
1 tsk sambal oelek (ev. mer)

Lägg spjällen i en ugnsfast form, salta och peppra runt om.
Blanda alla ingredienserna till marinaden och koka upp i en kastrull.
Slå marinaden över köttet och stek i 175 graders ugnsvärme. Stek i 20-30 min. Sänk värmen till 125 grader.
Stek ytterligare 2 timmar  och pensla hela tiden med marinaden.
Vänd spjällen och stek 1,5 timmar. Spjällen är klara när köttet lossnar lätt från benet.
Skär spjällen i portionssbitar.
Servera varma eller kalla.

 

image_pdfimage_print