Lammstek provencale

image_print

Lammstek Provencale 6 – 8 port

1 lammstek, 1,5 -2 kg
1 tsk salt, malen svartpeppar
1 tsk smulad timjan
1 tsk rossad rosmarin

Potatisbädd:
20 medelstora potatisar (1,7 kg)
4 lökar
3 msk smör eller margarin
2 tsk salt, malen svartpeppar

Vitlökssmör:
100 g smör eller margarin
2 – 3 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja

Vitlökssmör: Rör smöret smidigt, smaksätt med persilja och vitlök. Forma den i en folie till en rulle. Lägg den kallt för att stelna.

Lammsteken: Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort bäckenbenet.
Gnid in steken med kryddorna och lägg den i en ugnssäker form eller en liten långpanna.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer in i köttet. Hela röret ska vara inne i köttet.
Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 70 grader för lätt rosa kött eller 75 grader för helt genomstekt kött. Beräkna 1½ – 13/4 timmes stektid.
Ta ut steken och låt den kallna. Skär den i skivor.

Potatisbädd: Sätt ugnen på 225 grader
Skala potatisen och löken och skär denm i tunna skivor. Bryn margarinet i en långpanna. Lägg i potatis och lök, salta och peppra. Stek ca 30 min tills potatisen är mjuk. Rör då under tiden. Gnid ett ugnssäkert fat med vitlöksklyfta eller strö på vitlökssalt på den stekta potatisen.

När rätten ska serveras, sätt ugnen på 225 grader. Lägg upp potatisen som en bädd på ett ugnssäkert fat. Över potatisen lägger du lammsteken skuren i skivor. Klicka vitlökssmöret
över köttet. Sätt in fatet ca 10 min i ugnen så att allt blir genomvarmt och servera med sallad.