CHURROS
3 dl vatten (eller mjölk)
100 – 125 g smör
0,5 tsk salt
1 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
3 stora ägg
5 dl olja, rapsolja eller rapsolja
kanel 1 msk + socker 1 dl
- Koka upp vatten, salt, socker och smör i en kastrull. Rör sedan i mjölet.
Rör tills degen släpper från kanter, tills det blir som degboll.
Låt svalna lite. Vispa i äggen ett i taget med hjälp av elvisp.
Spritsa degen med spritspåse.
Skulle degen vara alltför tjock, kan du ta i lite vatten till. - Fritering
Värm olja i en kastrull eller fritös. Spritsa i churrosen direkt i den varma oljan (180 grader) men bara några stycken i taget.
Vänd efter 2 minuter, fritera andra sidan 2 minuter.
När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och låt oljan rinna av på hushållspapper
Churros smakar bäst nyfriterade, men de är även goda några timmar efter fritering.
Förvaras bäst på att fat utan att de täcks så de behåller sin frasighet.
Chokladsås till churros
50 g choklad (70 %)
1 dl vispgrädde (40 %)
En nypa salt
1 – 2 tsk socker
Häll grädde i en kastrull. Tillsätt chokladen och en nypa salt och socker. Låt smälta på medelvärme. Önskas tjockare konsistens, låt det sjuda ca 1 minut till.