Italiensk kycklinggratäng 10 port
1,5 kg kycklinglår eller -filé (utan skinn och ben)
salt och peppar
25 st soltorkade tomater
2,5 st vitlöksklyfta
1 röd chili eller chiliflakes
2,5 tsk torkad timjan
2,5 tsk oregano eller basilika
5 dl vatten
5 dl mellangrädde
kycklingfond
2,5 dl riven västerbottensost, eller parmesan
olivolja till stekning
Dela kycklinglåren i två bitar.
Bryn dem i i olja runt om. Salta och peppra. Lägg kycklingen i en gratängform.
Strimla soltorkade tomaterna, finhacka chilin och vitlöken. Fräs dem i stekpannan med olja en stund.
Tillsätt kryddorna, vattnet, grädden och osten. Smaksätt med kycklingfond. Låt sjuda en stund.
Häll gratängsåsen över kycklingen.
Gratinera i +180 – 200 grader ca 15 minuter.
Servering:
Körsbärstomater, färsk basilika och kokt pasta eller ris.
Koka ris i ugnen 12-15 portioner
Ugn +200 grader
8 dl ris
16 dl kokande vatten
1,5 tsk salt
Riset kokas i en långpanna. Lägg över aluminiumfolie
och låt riset stå mitt i ugnen, ungefär 35 minuter.