Potatissallad med sparris och tomat 10 port:
1,5 kg små färskpotatis
Frysta sparris eller sojabönor
25 st pärltomater
Bladpersilja
Dressing:
6 msk olivolja (1 dl)
3 msk vinäger eller pressad lime (1/2 dl)
1 msk flytande honung
salt och peppar
Strös över: hackad persilja eller pinjenötter
Tvätta potatisen ordentligt. Dela i halvor.
Ugnsbaka potatisen i +225 grader ca 25 minuter.
Lägg den frysta sparrisen i en kastrull, häll på kokande vatten så det knappt täcker.
Tillsätt salt (1/2 tsk/ 5 dl vatten. Koka upp, häll av vattnet.
Dela sparrisen i tre delar.
Halvera pärltomaterna och hack persiljan.
Varva ingredienserna i en vid salladsfat.
Blanda dressingen och ringla över salladen.
Strö över persilja eller pinjenötter.
En annan variant:
Fransk potatissallad 10 port
1,5 kg färsk potatis
5 st schalottenlökar eller 2 st rödlök
100 g persilja
Dressing:
2,5 msk vinäger
2,5 msk vatten
7,5 msk rapsolja (1,2 dl)
2,5 msk honung
2,5 msk vitlöksklyftor, rivna
5 tsk dijonsenap
1,25 tsk salt
2,5 tsk grovmalen peppar
ev. lite socker
Skala och potatisen i saltad vatten. (Färskpotatis behöver inte skalas)
Skala och hacka eller skiva löken. Hacka dillen och persiljan.
Blanda alla ingredienserna till dressingen.
Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål, varvad med löken och kryddgrönt.
Häll över dressingen och lyft potatisen så att alla skivor blir fuktade av dressing.
Låt salladen stå 1 timme och ta smak.