Chokladfondant 4 st
50 g mörk choklad av god kvalité
50 g smör
1 stort
1 äggula
1 msk socker
1/4 dl siktat vetemjöl
Till servering:
vaniljglass och bär
Muffinsformar eller små ugnssäkra formar som rymmer 1,5 dl.
Smält choklad och smör helst i vattenbad. Ägg, äggulor och socker vispas.
Rör ner chokladsmöret i äggsmeten. Vänd ner det siktade vetemjölet.
Häll upp smeten i smorda formar.
Förvara i kylen ca 30 minuter innan de gräddas.
Grädda på ca 200 grader tills ytan på fondanterna precis torkat, ca 8 – 10 min.
(Om inte fondanten släpper från formen, lossa den försiktigt med hjälp av en bordskniv)
En chokladfondant skall vara riktigt lös inuti. Det bildas en grop i mitten, men dom skall inte vara gungiga. Då blir det perfekta.
Servera fondanten ljummen, tillsammans med en kula vaniljglass och bär (hallon eller jordgubbar)