Mexicansk Chili con Carne: 4 port
500 g köttfärs eller högrev
½ pkt bacon
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 stor paprika (eller 2 små)
2,5 dl mörkt öl
1 msk köttfond
2 dl krossade tomater
1-2 msk chipotlepaste
1 msk chilipulver
2 msk tomatpuré
½ burk kidneybönor (kokta)
oregano och ev. spiskummin
salt, svartpeppar
Chili med färs:
Stek köttfärsen. Stek baconstrimlorna knaprigt.
Fräs löken och paprikan tills de är mjuka.
Blanda alltsammans. Tillsätt öl, fond, tomaterna, chipotlepasten.
Salta och peppra. Låt småkoka 15 min.
Blanda ner tomatpurén och koka ytterligare 30 min.
Hacka oreganon, tillsätt den och bönorna. Sjud ytterligare 15 min.
Chili med högrev:
Skär högreven i tärningar och bryn den runt om. Stek baconstrimlorna knaprigt.
Fräs löken och paprikan tills de är mjuka.
Blanda alltsammans. Tillsätt öl, fond, tomaterna, chipotlepasten.
Salta och peppra. Låt småkoka 1,5 timme.
Blanda ner tomatpurén och koka ytterligare 30 min.
Hacka oreganon, tillsätt den och bönorna. Sjud ytterligare 15 min.
Servera med lite riven ost, majschips, en klick gräddfil, sallad och
en kall öl.